De meerderheid van de inwoners van Gooi en Vechtstreek drinkt wel eens alcohol. Soms gaat het drinken van alcohol ongemerkt over in een gewoonte, waarbij je zonder dat je het door hebt meer drinkt dan je eigenlijk zou willen.
Alcohol en volwassenen
De cijfers
De cijfers in Gooi en Vechtstreek
Hoe zit het met alcoholgebruik in Gooi en Vechtstreek?
- Ruim 8 op de 10 inwoners van 19 jaar en ouder in Gooi en Vechtstreek drinken wel eens alcohol. Dit is hoger dan landelijk.
- Bijna een vijfde van de inwoners van 19 jaar en ouder in Gooi en Vechtstreek drinkt overmatig alcohol (mannen meer dan 14 glazen per week, vrouwen meer dan 7 glazen per week).
- Bijna drie op de tien vrouwen tussen de 50 en 75 jaar drinken overmatig.
Alcohol en gezondheid, feiten en fabels
Een glaasje wijn per dag is beter voor je gezondheid dan niet drinken (fabel)
Dit werd lang gezegd op basis van een onderzoek uit 2011. Hieruit bleek dat mensen die niet dronken ongezonder waren dan mensen die één glas per dag dronken. Waar echter geen rekening mee was gehouden, was het feit dat er onder de niet-drinkers veel ex-alcoholverslaafden zaten, die ongezonder leefden/hebben geleefd en mensen die wegens ziekte medicijnen gebruikten. Als je hiermee rekening houdt, blijkt juist dat niet drinken gezonder is dan wel drinken.
Een glaasje wijn of bier ontspant (feit, ten dele)
Een glaasje kan inderdaad helpen om te ontspannen. Maar bij doordrinken of regelmatig gebruik vergroot het juist de kans op spanning.
Een glaasje alcohol per dag is goed voor hart- en bloedvaten (fabel)
Jarenlang werd gedacht dat alcohol goed is voor hart- en bloedvaten. Inmiddels weten we dat alcohol drinken juist een hoge bloeddruk kan veroorzaken. En daarmee is de kans op hartproblemen groter. Het advies voor je gezondheid is: drink niet of maximaal 1 glas per dag.
Alcohol heeft meer effect wanneer je boven de 50 bent (feit)
Doordat het lichaam verandert, kan het minder makkelijk alcohol verwerken. Ook loop je boven de 50 meer risico om te vallen. Gebruik je medicijnen, dan kan een combinatie met alcohol gevaarlijk zijn.
Alcohol is een goed slaapmutsje (feit, ten dele)
Mensen die alcohol drinken voor het slapen, komen vaak makkelijker in slaap. Maar mensen slapen daarna vaak onrustiger. Ze slapen lichter, moeten vaker naar het toilet en worden vaker wakker.
Alcohol vergroot de kans op kanker (feit)
Dat geldt voor verschillende soorten kanker. Het maakt daarbij niet uit welk soort alcohol wordt gedronken.
Minder drinken?
Waarom minder drinken en hoe kun je minder drinken?
Wij vroegen mensen waarom ze minder alcohol willen drinken. De top vijf:
- Om beter te functioneren.
- Omdat het beter is voor mijn gezondheid.
- Omdat ik anderen niet in gevaar wil brengen (bijvoorbeeld in het verkeer).
- Omdat ik niet verslaafd wil raken.
- Omdat ik een goed voorbeeld voor mijn (klein)kinderen wil zijn.
Minder drinken kun je op verschillende manieren doen. Wij vroegen mensen hoe zij dit doen. Meest genoemd werden de volgende afspraken:
- Ik drink alleen nog maar in het weekend.
- Ik spreek van tevoren met mezelf af hoeveel ik die avond mag drinken.
- Wij lassen af en toe alcoholvrije periodes in.
- Ik drink maximaal 1 glas alcohol per dag.
Welke afspraak kun jij met jezelf maken?
Ieder jaar doen er duizenden mensen mee aan IkPas, waarbij deelnemers een maand lang hun alcoholgebruik op pauze zetten. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend. Wanneer doe jij mee?
Help anderen minder te drinken
Hoe help je anderen om minder te drinken?
Wil je iemand anders helpen die graag minder wil drinken? Wij vroegen mensen hoe ze anderen hierbij steunen. Zij gaven de volgende tips:
- Haal alcoholvrije alternatieven in huis. Zorg dat je bijvoorbeeld ook een alcoholvrij biertje koud hebt staan of maak een alcoholvrije cocktail.
- Maak geen flauwe opmerkingen als iemand minder wil drinken.
- Spreek je waardering uit voor degene die probeert minder te drinken.
- Steun hem of haar door mee te doen als je samen bent.
Meer informatie of ondersteuning nodig?
Wat zijn de mogelijkheden voor meer ondersteuning?
Merk je dat minder drinken toch moeilijker is dan je dacht? Er zijn allerlei mogelijkheden om hier ondersteuning bij te krijgen. Bijvoorbeeld:
- Allesoverdrinken.nl de website voor een gezonder leven met minder alcohol.
- Online en anonieme ondersteuning van Minderdrinken.nl.
- Of maak gratis gebruik van een check-up bij Jellinek, waarbij u in vier gesprekken stilstaat bij uw eigen alcoholgebruik. Interesse in deze check-up? Neem dan vrijblijvend contact op met Jellinek via moti55@jellinek.nl.
- Maak gratis gebruik van Jellinek Online Zelfhulp.
En natuurlijk kun je altijd bij je huisarts terecht.
Alcoholvrij zwanger
Wil je meer weten over alcohol tijdens de zwangerschap. In de gratis cursus van Alcoholvrij zwanger krijg je informatie, filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen over alcoholvrij tijdens de zwangerschap