voor inwoners, met gemeenten
De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is een landelijk onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) in Nederland. In 2024 werd dit onderzoek voor de tweede keer uitgevoerd in regio Gooi en Vechtstreek, als vervolg op de eerdere meting in 2022. De resultaten kunnen het Rijk en gemeenten helpen bij de invulling en ontwikkeling van landelijk en lokaal beleid om de gezondheid van jongvolwassenen te verbeteren.

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 werd afgenomen van april tot en met juli 2024. Jongvolwassenen werden via advertenties op sociale media gevraagd om deel te nemen en de online vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst werd onder andere gevraagd naar lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl, middelengebruik, weerbaarheid, eenzaamheid, gebruik van sociale media en gevolgen van de coronaperiode.

GGD Gooi en Vechtstreek verzamelde informatie over de gezondheid van jongvolwassenen in de zes regiogemeenten: Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren. In totaal deden 2.146 jongvolwassenen in Gooi en Vechtstreek mee, landelijk waren dit er ruim 135.000.

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is uitgevoerd door alle GGD’en in Nederland, in samenwerking met GGD GHOR Nederland, het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De monitor is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Resultaten: Regioprofiel en tabellenboek

De belangrijkste bevinden van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 zijn samengevat in het regioprofiel. Het tabellenboek bevat alle cijfers op regioniveau uitgesplitst naar gender, leeftijdsgroep en opleidingsniveau, een vergelijking met het landelijke gemiddelde, een vergelijking met de resultaten uit 2022 en de cijfers per gemeente.

Over de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024

  • Vergeleken met landelijk vinden jongvolwassenen in Gooi en Vechtstreek de eigen gezondheid vaker (zeer) goed, zijn ze vaker tevreden met zichzelf en het leven en hebben ze vaker een gezond gewicht.
  • Bijna 1 op de 10 jongvolwassenen had de laatste 6 maanden onveilige seks met verschillende personen.
  • Jongvolwassenen in Gooi en Vechtstreek gebruiken vaker alcohol, tabak en hasj/wiet dan landelijk. Ze vapen wel minder.
  • De mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft kwetsbaar. Eén op de acht (12%) jongvolwassenen in regio Gooi en Vechtstreek ervaart de eigen mentale gezondheid als (zeer) slecht en één op de zes (16%) voelt zich vaak beperkt door psychische klachten in het dagelijks leven. In vergelijking met 2022 is er op diverse aspecten van mentale gezondheid wel een lichte verbetering te zien.
  • Jongvolwassenen zijn minder eenzaam dan in 2022, maar nog steeds voelt een vijfde zich sterk eenzaam.
  • Ruim een derde van de jongvolwassenen vindt het (zeer) vaak moeilijk om met sociale media te stoppen. Bij ruim een kwart is sprake van risicovol sociale mediagebruik.
  • De meeste jongvolwassenen zijn veerkrachtig en weerbaar.
  • 9 op de 10 jongvolwassenen maken zich (heel) veel zorgen over maatschappelijke thema’s, met name om de woningmarkt, stijgende prijzen, klimaat en oorlogen.
  • De meeste jongvolwassenen ervaren nog gevolgen van de coronaperiode. Twee derde ervaart nog minstens één negatief gevolg, bijna de helft nog minstens één positief gevolg.

Gemeenten zijn vanuit de wet Publieke Gezondheid verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in kaart te brengen. De GGD voert deze wettelijke taak uit voor gemeenten door middel van gezondheidsmonitoring. Via vragenlijsten verzamelt de GGD informatie over de gezondheid, leefstijl en welzijn van inwoners. Gemeenten gebruiken de resultaten voor hun gezondheidsbeleid.

 

De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 is onderdeel van het Gezondheidsonderzoek COVID-19 van Netwerk GOR. Daarin brengen het RIVM, GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum de gevolgen van de coronaperiode voor de gezondheid in kaart. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van VWS en ZonMw. Ook de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd (2021), Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen (2022) en de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (2022) vallen hier onder.