voor inwoners, met gemeenten
Alcohol drinken op jonge leeftijd heeft nadelige gevolgen voor je hersenontwikkeling en gezondheid. Hoe jonger je begint, hoe groter de kans op verslaving en andere problemen. Wist je dat je hersenen tot je 25e nog in ontwikkeling zijn? Alcohol kan deze ontwikkeling verstoren en invloed hebben op je geheugen, concentratie en stemming. 
Alcohol en gezondheid, feiten of fabels?

Alcohol werkt verdovend en vertraagt je reactievermogen en concentratie. Het kan je tijdelijk losser laten voelen, maar maakt je niet energieker of fitter.  

Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren, die nog tot ongeveer je 25e in groei zijn. Jong beginnen met drinken verhoogt bovendien de kans op verslaving en risicovol gedrag.

Hoewel alcohol tijdelijk een ontspannen gevoel kan geven, kan regelmatig drinken juist leiden tot meer stress, angst en depressie.

Jongeren hebben een lager lichaamsgewicht en een minder goed ontwikkeld systeem om alcohol af te breken. Daardoor voelen ze de effecten sneller en sterker dan volwassenen.

Alcohol heeft een negatieve invloed op spierherstel, vermindert je reactievermogen en kan je uithoudingsvermogen verlagen. Dit heeft direct effect op je sportprestaties.  

Slim omgaan met alcohol: tips voor jongeren 

✔ Ben je onder de 18? De beste keuze is om helemaal geen alcohol te drinken. Dit beschermt je hersenen en verkleint de kans op verslaving en andere gezondheidsproblemen.
✔ In een groep waar anderen drinken? Zeg duidelijk dat je niet wilt en bedenk vooraf een goede reactie als iemand je probeert over te halen.
✔ Later als volwassene drinken? Doe het met mate: 

    • Neem pauzes tussen drankjes.
    • Wissel af met water. 
    • Vermijd bingedrinken (veel alcohol in korte tijd).
    • Drink nooit als je nog moet fietsen, sporten of studeren.

Zo zorg je goed voor jezelf en blijf je scherp!

Wil je meer tips?

Kijk op Alcoholinfo.nl of Trimbos.nl.

Informatie voor ouders en verzorgers

Als ouder kun je een grote invloed uitoefenen op het alcoholgebruik van je kind. Het stellen van duidelijke grenzen en open communicatie zijn hierbij belangrijk.  

Wat kun je doen?

Houd je aan NIX18: Maak het normaal dat er niet gedronken wordt voor 18 jaar.
Praat met je kind: Bespreek waarom je geen alcoholgebruik toestaat.
Geef het goede voorbeeld: Je eigen drinkgedrag heeft invloed op je kind. 

Meer tips en informatie?

Kijk op de website Helder Opvoeden of hierfixjenix.nl.