voor inwoners, met gemeenten

Lhbtiq+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender, intersekse en queer. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan. Lhbti+ is een afkorting die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en meer vormen van seksuele/romantische oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en sekse kenmerken.

Seksuele oriëntatie gaat over gevoelens (verliefdheid, seksueel verlangen, liefde) wat je ermee doet (flirten, relaties aangaan, seks hebben, of niet) en hoe je jezelf noemt (wel of niet uit de kast, lesbisch, bi, homo, pan, queer, etc.)

Genderidentiteit gaat over wie je bent. Voel je je vrouw, man of non-binair (niet vrouw en niet man)? Of iemand anders?

Genderexpressie gaat over wat of hoe je doet. Bijvoorbeeld hoe je je gedraagt, kleedt of beweegt. Uit jij je vrouwelijk? Mannelijk? Allebei? Geen van twee?

Sekse gaat over wat je hebt. Sekse gaat over lichamelijke kenmerken waarmee je wordt geboren of die je later ontwikkelt. Sommige lichamelijke kenmerken zijn zichtbaar, andere niet. Voorbeelden zijn genitaliën, lichaamsvormen (lichaamsbouw, vetverdeling en borstklierontwikkeling), hormonen en chromosomen.

Dit betekenen de begrippen van het woord LHTBIQ+

Lesbisch

Meisjes die op meisjes vallen noemen we lesbisch.

Homoseksueel

‘Homo’ betekent ‘hetzelfde’, dus officieel betekent homoseksueel dat je op iemand van hetzelfde geslacht valt. De term wordt vooral voor jongens en mannen gebruikt, maar ook meisjes of non-binaire personen kunnen zichzelf homoseksueel noemen.

Transgender

Voel je je (meer) een meisje terwijl je als jongen geboren bent? Of voel je je (meer) een jongen terwijl je als meisje geboren bent? Dat wordt transgender genoemd. Ook agender, gender fluïde, en andere gendervariaties vallen hieronder. Agender is iemand die geen man of vrouw is. Iemand die zich het ene moment meer man en het andere moment meer vrouw voelt, noemen we gender fluïde. Sommige transgenders willen een operatie ondergaan om het geslacht te veranderen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Als je transgender of non-binair bent | Iedereen is anders.

Bi+

Bi+ is de verzamelnaam voor alle mensen die op meer dan 1 gender of sekse vallen. Onder bi+ vallen bijvoorbeeld biseksualiteit en panseksualiteit. Val je op jongens en op meisjes, dan wordt dat biseksueel genoemd.

Intersekse

Een intersekse persoon is geboren in een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Bijvoorbeeld iemand die eierstokken en een penis heeft, of een penis en een baarmoeder. Soms ontdek je dit meteen na de geboorte, soms tijdens de puberteit of later.

Queer

Queer is een verzamelnaam voor iedereen die de bestaande termen zoals man/vrouw, homo/hetero en andere termen te beperkt vindt. Queer betekent letterlijk ‘vreemd’. Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur.

Aseksueel

Ben je aseksueel, dan heb je weinig of geen behoefte aan seks met een ander. Je kan wel op iemand verliefd worden. En het kan ook zijn dat je seks met jezelf (masturberen/zelfbevrediging) wel fijn vindt.

Panseksueel

Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.

Non-binair

Non-binair betekent dat je je geen man en geen vrouw voelt. Mensen die non-binair zijn gebruiken vaak de termen hen of hun in plaats van hij of zij. Dus: hen loopt op straat, in plaats van hij loopt op straat.  Sommige non-binaire mensen noemen zich bijvoorbeeld genderqueer, a-gender of genderfluïde. Een deel van de non-binaire personen noemt zich ook transgender. Als je transgender of non-binair bent | Iedereen is anders.

Heteroseksueel

Iemand die zich romantisch en/of seksueel uitsluitend aangetrokken voelt tot het tegengestelde gender.

Cisgender

Cisgender wil zeggen dat je tevreden bent met het geslacht waarmee jij bent geboren. Bijvoorbeeld: je bent geboren als meisje en je voelt je ook meisje.

Coming out

Het moment dat je vertelt aan anderen dat je bijvoorbeeld pan, homo, lesbisch of queer bent wordt coming out genoemd, in het Nederlands: uit de kast komen. Gek eigenlijk dat daar een aparte term voor is, want heteroseksuele jongeren hoeven niet expliciet te zeggen dat ze dat zijn. Dat komt omdat heteroseksueel zijn de norm is onze maatschappij. Mensen gaan er vaak automatisch vanuit dat je heteroseksueel bent.

Mag wel, maar hoeft niet

Coming out kan prettig zijn: als je het idee hebt dat je leeft met een geheim of als je graag steun wilt van mensen om je heen. Je hoeft niet uit de kast te komen. Je kunt het ook voor jezelf houden, of impliciet laten blijken, zonder het te zeggen. Soms kan het ook veiliger zijn om het niet te vertellen.

Wil je als scholier aan de slag met LHTBIQ+?

Gender and Sexuality Alliance (GSA), is een schoolnetwerk waarbij leerlingen van de school zich hard maken voor LHTBIQ+ en diverse activiteiten organiseren. In 2023 vond het landelijke GSA congres voor alle scholen die zijn aangesloten bij GS, in Hilversum plaats.

Religie en LHBTIQ+

Het is lastig om te zeggen wat het christendom, de islam, het jodendom of het hindoeïsme van LHBTIQ+ vindt, omdat geloven heel verschillend uitgelegd, beleefd en gepraktiseerd worden.

Tegelijkertijd geldt voor alle wereldreligies dat ze leefregels hebben op basis van heilige geschriften. Dat kan streng uitpakken, maar ook ruimte geven. Alternatieve interpretaties van de heilige teksten bieden ruimte voor liefde, en voor jezelf zijn. Ook zijn er groepen gelovige LHBTIQ+ die elkaar steunen en het geloof samen beleven.

Tegelijkertijd kan het een worsteling zijn als je familie (streng) religieus is. Je gaat voor je gevoel tegen de mensen in die van je houden, en dat is niet makkelijk. Ze hebben je opgevoed zoals zij denken dat goed voor je is. Misschien voel je jezelf zondig vanwege je gevoelens, of ben je bang dat je alles kwijt raakt als je iets met je gevoelens doet. Aan de andere kant kun je ze ook niet makkelijk ontkennen.

Mocht je zelf in zo’n situatie zitten, dan helpt het om:

  • jezelf de tijd te geven om goed te overwegen wat je kunt doen en wat het je kost en oplevert;
  • verhalen van andere LHBTIQ+ personen met een religieuze achtergrond te lezen;
  • je te verdiepen in alternatieve interpretaties van het geloof (zie links bij de beschrijvingen van de verschillende religies);
  • iemand die je vertrouwt te vertellen over je verwarrende of tegenstrijdige gevoelens;
  • hulp te zoeken.

 

Christendom en lhbtiq+: Christendom en lhbtiq+ | Iedereen is anders

Hindoeïsme en lhbtiq+: Hindoeïsme en lhbtiq+ | Iedereen is anders

Islam en lhbtiq+: Islam en lhbtiq+ | Iedereen is anders

Jodendom en lhbtiq+: Jodendom en lhbtiq+ | Iedereen is anders

Voor vragen of advies over seks is speciaal voor jongeren het Sense-spreekuur:

Meer informatie:

  • Sense, voor al je vragen over seks
  • Seggsy, hier vind je alles over seksualiteit
  • Iedereen is anders, hier vind je informatie over de ontdekkingstocht naar jouw identiteit

Ken je Gooi & Vecht Inclusief al?

Stichting Gooi & Vecht Inclusief maakt zich sterk voor de Rainbow Community in Gooi en Vechtstreek. Het hele jaar door worden er door en voor de communicatie activiteiten georganiseerd. Met als hoogte punt de Gooise Pride Month die in oktober plaatsvindt. De community heeft als doel dat iedereen, ongeacht gender of seksuele oriëntatie, zich vrij voelt om overal zichzelf te kunnen zijn.