Als iemand longtuberculose heeft, kan deze andere mensen infecteren. Personen uit de directe omgeving van de patiënt lopen het meeste risico. Rondom een patiënt met een besmettelijke vorm van tuberculose start de GGD daarom een contactonderzoek. Personen die mogelijk geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie willen we zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen.
In contact geweest met tbc
In contact geweest met tbc
1. Wie worden er onderzocht?
Personen die regelmatig en voor langere tijd contact hebben gehad met de patiënt worden als eerste onderzocht. Als uit onderzoek blijkt dat deze personen geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie, kan het onderzoek uitgebreid worden naar personen die minder contact hebben gehad.
Samen met de patiënt bij wie de ziekte tuberculose is vastgesteld, stelt de verpleegkundige van de GGD een lijst op met namen van personen met wie er recent contact is geweest. Dit kunnen contacten zijn in het gezin, vrienden, werk, school, sportclubs enzovoort. De verpleegkundige gaat vertrouwelijk om met de verkregen informatie.
Contactonderzoek is gratis. Als vervolgonderzoek noodzakelijk is dan zijn daar kosten aan verbonden.
2. Voor wie is onderzoek belangrijk?
De ziekte tuberculose kan zich sneller ontwikkelen bij personen met een verminderde afweer. Neem daarom altijd contact op met de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD als u:
3. Onderzoeken
De onderzoeken zijn niet gevaarlijk, ook niet bij kinderen of als u zwanger bent. Het onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: