voor inwoners, met gemeenten

De Aziatische tijgermug: hoe herken ik hem en kan ik ziek worden van een steek van deze mug?

Publicatiedatum: 4 juni 2024

De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar wordt de laatste jaren steeds vaker gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt, omdat deze mug tropische ziektes kan overdragen. De kans is op dit moment zeer klein dat gevonden muggen ziektes overdragen. Als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe. Om die reden bestrijdt de NVWA deze tijgermug.

Hoe herken ik een tijgermug?

Dit zijn de kenmerken van een tijgermug (Aedes albopictus):

  • Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit.
  • Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug.
  • Het zijn vrij kleine muggen.
  • Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
  • Ze steken ook overdag.
  • Het uiteinde van de achterpootjes is wit.
Beeld: ©Anders Lindström

Kan ik ziek worden van een steek van de tijgermug?

De steek van een tijgermug is over het algemeen niet vervelender dan die van inheemse muggen. In landen waar tijgermuggen veel voorkomen kunnen ze infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya, overdragen op mensen. Deze ziekten komen bij ons momenteel niet voor en de tijgermug is hier niet gevestigd. Daarom is de kans om deze ziekten op te lopen door een beet van een tijgermug in Nederland op dit moment verwaarloosbaar klein. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

Hoe kan ik een vondst van de tijgermug melden?

Heb je een mug gezien waarvan je denkt dat het een tijgermug is? Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van deze mug tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Maak een melding bij het NVWA. Voeg de foto’s toe aan uw melding. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek.

Wat kan ik doen om verspreiding van de tijgermug voorkomen?

  • Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.
  • Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen en verwijder bladafval.
  • Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat je ze opnieuw vult de badjes goed schoon, zodat je eitjes die er misschien in zitten verwijdert.
  • Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
  • Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijder je eitjes die er misschien in zitten.
Terug van vakantie? Check of je geen tijgermug mee naar huis neemt!

Ga je met de auto op vakantie of voor je werk naar een gebied waar de tijgermug voorkomtlink naar externe website? Controleer dan je auto en caravan goed op muggen voordat je naar huis rijdt. Maak voor vertrek alles waar water in heeft gestaan (zoals gieters, buitenspeelgoed of bakjes) leeg en schoon. Zo voorkom je dat je eitjes mee naar huis neemt.

Heb je vragen?

Voor gezondheidsvragen kun je bellen met GGD Gooi en Vechtstreek op telefoonnummer ☎ (035) 692 62 22 of per e-mail via infectieziekten@ggdgv.nl.

Voor alle andere vragen over de Aziatische tijgermug kun je bellen met de NVWA op telefoonnummer ☎ 0900-0388 of je vraag stellen via nvwa.nl/vraag.

Meer nieuws

Al het nieuws