voor inwoners, met gemeenten

Directeur Publieke Gezondheid: “aangekondigde bezuinigingen onverstandig en onverantwoord”

Publicatiedatum: 16 september 2024

De gemeenten in regio Gooi en Vechtstreek zien het belang van preventie en het bevorderen van gezondheid. Daarvoor hebben ze voor de komende jaren meer middelen vrijgemaakt. Om goed voorbereid te zijn op infectieziekten zou het kabinet met middelen komen. Het tegenovergestelde blijkt waar. GGD GHOR Nederland laat NOS weten dat zorgminister Agema met de bezuinigingsplannen oplopend tot 300 miljoen euro, koerst op een afbraak van de infectieziektebestrijding.

Directeur Publieke Gezondheid van GGD Gooi en Vechtstreek, Joek Boomsma, ziet de aangekondigde structurele bezuinigingen als een donkere wolk boven de publieke gezondheid hangen. “Alles wat we de afgelopen jaren met elkaar op landelijk én regionaal niveau hebben bereikt, wordt teniet gedaan door deze bezuinigingen. Samen met alle directeuren Publieke Gezondheid en GGD GHOR Nederland blijven we ons inzetten voor de infectieziektebestrijding, want door corona werd één ding duidelijk: we moeten beter voorbereid zijn op een volgende infectieziekte-uitbraak.”

Corona zit nog vers in ieders geheugen. De verspreiding van deze besmettelijke ziekte heeft ontwrichtende gevolgen gehad voor de samenleving, zegt Florentine Loeb, manager Algemene Gezondheidszorg van de GGD. “Toen de grootste pieken achter ons lagen, was duidelijk: op een volgende grote uitbraak van een infectieziekte moeten we beter voorbereid zijn. Daarvoor is het belangrijk dat personeel snel aangenomen kan worden, er eenduidig wordt gecommuniceerd en we goed functionerende ICT-systemen gebruiken waarmee snel opgeschaald kan worden en waarin gegevens veilig zijn.”

Loeb: “Dit kost tijd en geld. Gelukkig is dat geld de afgelopen jaren door het kabinet beschikbaar gesteld, waardoor er meer mensen konden worden opgeleid in het vak van infectieziektebestrijding en de voorbereidingen zijn getroffen voor een nieuw ICT-systeem. Een stap terug doen in mensen en middelen, vergelijkbaar als van voor corona, maakt de publieke gezondheid extreem kwetsbaar. Des te meer omdat het aantal reisbewegingen wereldwijd toeneemt, vanuit risicogebieden komen vluchtelingen naar ons land, de klimaatverandering nieuwe ziektes met zich meebrengt en dat het aantal ouders dat hun kinderen laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma zorgelijk daalt.”

“Dat allemaal bij elkaar opgeteld maakt deze keuze voor de bezuinigingen op de publieke gezondheid uitermate onverstandig en in mijn ogen onverantwoord”, laat Joek Boomsma weten. “Terwijl met preventie en een goede voorbereiding zo veel leed en zo veel kosten voorkomen kunnen worden.”

Meer nieuws

Al het nieuws