voor inwoners, met gemeenten

Hoe help ik mijn kind om in een gezond eetritme te komen na de vakantie?

Publicatiedatum: 1 september 2024

De zomervakantie is een tijd van ontspannen en genieten. IJsjes smikkelen, vaker snoepen, makkelijke maaltijden en later naar bed. Het is begrijpelijk dat de dagelijkse routines, inclusief eetgewoonten, wat losser worden. Wanneer de vakantie ten einde loopt, is het belangrijk om weer een gezond eetritme op te pakken, vooral voor kinderen.

Eetgewoontes en energie

Gezonde voeding en een duidelijk (dag)ritme dragen bij aan goed kunnen spelen, leren, groeien en ontwikkelen. Het aanleren van gezonde eetgewoontes vanaf jonge leeftijd bevordert niet alleen een optimaal energieniveau en concentratievermogen, maar vermindert ook het risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes later in het leven.

Samen eten

Wist je dat samen eten ervoor zorgt dat mensen zich mentaal beter voelen? Veel gezinnen kiezen voor bijvoorbeeld een gezamenlijk ontbijt of avondeten. Dit bevordert niet alleen gezonde eetgewoonten, maar versterkt ook de familiebanden. Tijdens deze maaltijden kun je het goede voorbeeld geven door zelf gezond te eten en positieve gesprekken te voeren over voeding.

Hoe pak je dat aan?
  • Begin met een goede voorbereiding:
    Het is belangrijk om het proces niet plotseling te beginnen. Neem een paar dagen voordat de vakantie eindigt de tijd om langzaam over te schakelen naar normale eet- en slaaptijden. Dit helpt je kind om zich geleidelijk aan te passen en vermindert de weerstand tegen de verandering. Vertel wat het normale ritme is en wat uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld in de vakantie. Leg ook uit welke (gezonde) voedingskeuzes je maakt als ouder en waarom. Je kunt hierover ook (voor)leesboeken lenen bij de bibliotheek.
  • Plannen:
    Spreek af op welke momenten je samen wilt eten. Goede afspraken geven duidelijkheid in verwachtingen en brengen structuur in de week.
  • Betrek je kind erbij:
    Je kunt je kind betrekken door het een taakje te geven in de voorbereiding of tijdens het tafelmoment. Dit kan bijvoorbeeld bij het helpen dekken van de tafel, bij het maken van een boodschappenlijstje of boodschappen doen. Dit kan hun interesse in gezonde voeding vergroten. Ook kan je kind helpen bij het kiezen of klaarmaken van het eten. Hierdoor geef je je kind een gevoel van controle en verantwoordelijkheid.
  • Samen op onderzoek:
    Laat de beeldschermen van je tv, telefoon of tablet even voor wat het is en ga samen op onderzoek uit. Gebruik samen je zintuigen tijdens het eten en stel bijvoorbeeld vragen: “Welke kleuren liggen er op je bord?”, “Kun je met je ogen dicht raden wat je eet?” of “Ken je alles wat op je bord ligt?”.
  • Positief en overzichtelijk:
    Het is belangrijk om een positieve en geduldige benadering te hebben. Verandering kost tijd, vooral na een periode van losser eten. Ook kunnen alle nieuwe prikkels en indrukken van de start van het nieuwe schooljaar meespelen. Gun kinderen de tijd om aan alle veranderingen te wennen. Complimenteer je kind voor zijn inspanningen om weer gezond te eten. Hou de porties overzichtelijk en haalbaar voor je kind. Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel het eet. Zorg ook dat het tafelmoment niet te lang duurt, zodat er genoeg aandacht is en er niet te lang hoeft te worden gewacht.

Handige websites of bronnen:

Wil je meer informatie of persoonlijk advies?

Je bent van harte welkom bij onze gezins- en opvoedcoaches. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media (@ggdgv) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws