voor inwoners, met gemeenten

Kwaliteitsmethodiek sportclubs 2024–2025 in oktober van start

Publicatiedatum: 3 oktober 2024

Tijdens het tweede kwaliteitsmethodiektraject dat in oktober start, doen dit jaar sportclubs uit alle gemeenten van regio Gooi en Vechtstreek mee. Vorig jaar vond dit traject voor het eerst in de regio plaats. Het aantal deelnemende sportclubs is dit jaar ruim verdubbeld ten opzichte van de eerste editie. In totaal gaat het om 34 sportclubs. De gemeenten zijn trots op dit aantal en zien dit als een mooie kans om de naleving NIX18 verder te verbeteren.

Verantwoord alcohol schenken

In dit traject worden sportclubs geholpen om verantwoord alcohol te schenken door te voldoen aan NIX18. Op maandag 30 september was er voor alle deelnemende clubs een kick-off-bijeenkomst georganiseerd. De clubs die meedoen aan het project worden gedurende een jaar extra vaak gecontroleerd op het naleven van de leeftijdsgrens bij alcoholverkoop door een onderzoeksbureau.

Traject en begeleiding kwaliteitsmethodiek

Deze clubs ontvangen uitgebreide terugkoppeling en extra begeleiding. Het kwaliteitsmethodiektraject bestaat uit drie ronden van controles. Na elke ronde is er een bijeenkomst voor de clubs en gemeenten om van elkaar te leren en te evalueren. Verder krijgen deelnemende sportclubs toegang tot een dashboard met de resultaten van de controles waarin ze de ontwikkeling van de naleving van de leeftijdsgrens continu kunnen monitoren.

Tegenprestatie voor verantwoord alcohol schenken

Omdat dit traject sportclubs ondersteunt in het verantwoord alcoholschenken, moeten de clubs als tegenprestatie stappen zetten in het creëren van een gezonde en sociaal veilige sportomgeving. Zo is het de bedoeling dat zij in 2025 geheel rookvrij én vapevrij zijn en dat de club op weg is naar een gezonde sportkantine. Daarnaast moet iedereen die binnen de club werkt met jeugd of kwetsbare groepen een VOG hebben en de club moet over minimaal één vertrouwenscontactpersoon beschikken.

Het project wordt begeleid door Bureau Objectief B.V. en wordt gratis aangeboden door gemeenten en GGD Gooi en Vechtstreek. TeamFit-coaches kunnen de clubs ondersteunen met informatie en tips rondom NIX18.

Deelnemende sportclubs kunnen contact opnemen met de TeamFit-coaches.

Voor gemeente Wijdemeren: carlo.koelewijn@teamfit.nl

Voor gemeente Blaricum, Laren, Gooise Meren, Hilversum en Huizen: natasja.netten@teamfit.nl

Meer nieuws

Al het nieuws