Voorlichtingscampagne ‘Pas op met kwik!’ van start
Publicatiedatum: 25 januari 2024
In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als zo’n voorwerp kapot valt, rollen de bolletjes kwik alle kanten op. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat deze moeilijk zelf op te ruimen zijn. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp, wat giftig en ziekmakend is.
Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!
Kwikdamp geeft meestal niet direct gezondheidsklachten. Maar langdurige blootstelling kan, ook bij lage concentraties, ernstige gezondheidseffecten hebben op het zenuwstelsel en de nieren. Ongeboren baby’s en kinderen zijn bovendien extra gevoelig voor kwik omdat hun zenuwstelsel nog in ontwikkeling is.
Voorkom hoge kosten
Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Daarnaast moeten besmette materialen worden afgevoerd. Bijvoorbeeld de houten vloer, het vloerkleed, kleding, de stofzuiger of meubels. Dit wordt niet of beperkt gedekt door de verzekering.
Breng kwik naar het chemisch afval
Het advies van de GGD’en is dan ook: Verpak kwikhoudende producten zorgvuldig in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het klein chemisch afval (kca) bij een van de scheidingsstations in Bussum, Hilversum of Huizen. Meer informatie: Adressen en openingstijden scheidingsstations | GAD.
Waar moet u aan denken bij kwikhoudende producten?
- Thermometers
- Barometers
- Bloeddrukmeters
- Spaarlampen
- TL-lampen
Meer informatie over kwik
Meer informatie vindt u op Kwik (ggdleefomgeving.nl). Lees hier alles over kwik en bekijk de ervaring van Gerda de la Rie wier kwikbarometer kapot gingen.