Start rotavirusvaccinatie bij baby’s
Publicatiedatum: 29 januari 2024
Baby’s die geboren zijn vanaf 1 januari 2024 kunnen op het consultatiebureau een rotavirusvaccinatie krijgen. Hiermee wordt dit jaar gestart.
Wat is het rotavirus?
Wat is het rotavirus? Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen. Het komt bij jonge kinderen vaak voor. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Tegen het rotavirus is geen behandeling.
Is het rotavirus besmettelijk?
Het rotavirus is heel besmettelijk. Het zit in ontlasting van besmette mensen. Na wc-bezoek kan het virus op de wc-bril, kraan of deurklink terechtkomen en ook op kinderspeelgoed. Zo kan het virus op handen komen en worden doorgegeven.
Hoe ernstig is een besmetting?
Kinderen kunnen door langdurige of hevige diarree uitdrogen en moeten dan naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Er overlijden 5-6 kinderen per jaar aan de gevolgen van het rotavirus.
Wat is de rotavirusvaccinatie?
Het rotavirusvaccinatie is een vaccinatie dat oraal, via de mond, wordt gegeven. Het is dus geen prik, maar een vloeistof dat met druppeltjes in de mond wordt toegediend. Het wordt dan ook wel het rotadrinkvaccin genoemd. Een baby heeft 2 vaccinaties nodig om voldoende beschermd te zijn.
Wanneer krijgen kinderen deze vaccinatie?
De eerste rotavirusvaccinatie wordt gegeven rond de leeftijd van 8 weken. De tweede vaccinatie volgt rond de leeftijd van 3 maanden. Het vaccin kan tegelijkertijd met andere vaccinaties worden toegediend.
Wat zijn de bijwerkingen?
De bijwerkingen van de rotavirusvaccinatie die het meest voorkomen, zijn niet ernstig. Bijvoorbeeld koorts, vermoeidheid of een beetje diarree. Deze bijwerkingen verdwijnen na een paar dagen. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn, die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Neem contact op met je huisarts als je kind heel erg ziek wordt na vaccinatie.
Hoe lang werkt het vaccin?
De vaccinatie tegen rotavirus geeft minstens 2 jaar bescherming tegen ernstige ziekte door rotavirus. Dit is voldoende om de kwetsbare periode te overbruggen.
Waar vind ik meer informatie?
In deze handige infographic staat alles beknopt benoemd. Meer informatie over de rotavirusvaccinatie vind je op www.rijksvaccinatie.nl. Daarnaast kun je jouw vragen uiteraard ook bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.