voor inwoners, met gemeenten

Twintig jaar Week van de Lentekriebels

Publicatiedatum: 1 april 2025

Dit jaar viert de Week van de Lentekriebels haar 20-jarig jubileum! Het thema van dit jaar sluit hierop aan: ‘Twintig jaar Week van de Lentekriebels’. Al twee decennia lang geven basisscholen relationele en seksuele vorming om kinderen te ondersteunen in een gezonde en veilige ontwikkeling. Daan Kuypers, sociaal verpleegkundige bij de GGD Gooi en Vechtstreek, blikt terug op de groei en impact van dit initiatief.

Week van de Lentekriebels door de jaren heen

“De Week van de Lentekriebels begon als een projectweek binnen het bredere thema van relationele en seksuele vorming, een kerndoel binnen het onderwijs. In de afgelopen twintig jaar is de week steeds professioneler en uitgebreider geworden, mede dankzij de inzet van Rutgers. Er is meer onderzoek gedaan en extra lesmateriaal ontwikkeld voor scholen en ouders.”

Normaliseren van relationele en seksuele vorming

“Een belangrijk doel van de Week van de Lentekriebels is het normaliseren van relationele en seksuele vorming bij kinderen. Wij willen deze onderwerpen bespreekbaar maken binnen het onderwijs, de opvoeding en in de maatschappij. Elk jaar heeft de Week van de Lentekriebels een ander thema, waarbij seksuele diversiteit een van de belangrijkste onderwerpen is geweest. Daarnaast is seksuele weerbaarheid een ander cruciaal thema. Beide onderwerpen komen voort uit de twee kerndoelen waaraan scholen moeten voldoen op het gebied van relationele en seksuele vorming.”

Ontwapenende gesprekken met kinderen

Kuypers benadrukt hoe verrassend open en ontwapenend kinderen over seksualiteit en relaties praten. “Waar het onderwerp bij volwassenen soms beladen is, reageren kinderen spontaan en eerlijk. Dit onderstreept het belang van vroeg en op een passende manier het gesprek aangaan. De spontane, eerlijke en soms grappige reacties van kinderen maken deze gesprekken bijzonder waardevol.”

Mooie herinneringen

Een van de meest memorabele momenten uit de afgelopen twintig jaar was de eerste editie van de Week van de Lentekriebels. “We sloten toen af met een gedichtenwedstrijd voor groep 8. De prijsuitreiking vond plaats in de bibliotheek van Hilversum. Een bekende Nederlandse schrijfster, Monique Hagen, reikte de prijzen uit.”

Ook de feestelijke startmomenten blijven Kuypers bij. “Op een zonnige dag stonden we op het schoolplein, waar leerlingen een liedje zongen en ballonnen oplieten. Net op dat moment vlogen er twee ooievaars over – een prachtig symbolisch beeld voor de start van de lente en de week.”

Naast deze mooie herinneringen is er ter ere van het jubileum een speciale gedichtenbundel samengesteld.

Jubileumbundel

In deze bundel zijn gedichten, geschreven door kinderen uit groep 8, verzameld die de beleving van kinderen rondom de Week van de Lentekriebels weerspiegelen. Kuypers licht een favoriet gedicht uit: “Het gedicht Verliefd vind ik bijzonder, omdat het grappig en origineel is. Het heeft een positieve boodschap: ook als het even tegenzit, komt er altijd weer een nieuwe kans.”

Verliefd

Ik heb kriebels in mijn buik,

zit daar soms een luik?

Als ik verliefd ben, gaat dat luik open,

dan komen er allemaal vlindertjes in gelopen.

Ze gaan een feestje vieren en dansen van tiereliere.

En als ik hem een zoen ga geven, dan begint het bij mij binnen nog meer te leven.

Hun muziekje gaat harder,

en dansen en dansen ze steeds wilder.

Ik geef hem een kus op zijn mond,

en de vlindertjes stampen wild op de grond.

Als ik dan niet meer verliefd ben,

dan gaat dat luikje weer open,

en dan zeggen ze: “hè jammer het feestje is afgelopen,

dan komen ze allemaal weer naar buiten gelopen.

Ik zeg dan; “tot de volgende keer!”

want verliefd, ja dat word ik vast weer

Jeske, Gooilandschool, Bussum

Meer informatie

Meer weten over relationele en seksuele vorming? Kijk op Rijksoverheid.nl.

Meer nieuws

Al het nieuws