Vertellen doet herstellen
Publicatiedatum: 15 maart 2021
Aandacht voor psychische gezondheid
De helft van de Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische problemen. Toch praten we er maar weinig over. Met de campagne Hey, het is oké wordt in Gooi en Vechtstreek aandacht gegeven aan het belang van psychische gezondheid. Daarnaast worden mensen aangemoedigd om het gesprek aan te gaan, want vertellen doet herstellen.
Coronatijd
Sommige mensen voelen zich door de coronatijd sneller somber, angstig of gestrest. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (zij adviseren de Tweede Kamer en het Kabinet) vraagt daarom landelijk aandacht voor psychosociale problemen door corona. Extra aandacht voor mentale fitheid is juist nu belangrijk.
Voor veel mensen helpen de basistips, zoals: zorg voor structuur in je dag, beweeg voldoende, ga naar buiten, eet gezond, doe dingen waar je blij van wordt en hou contact met anderen (met inachtneming van anderhalve meter afstand). Toch is het ook belangrijk om signalen van psychische problemen serieus te nemen. Op de website www.ggdgv.nl/heyhetisoke is te zien welke hulp en ondersteuning beschikbaar is als het even wat minder gaat. Hier staat ook meer informatie over psychische gezondheid en praktische tips om het gesprek aan te gaan. Op de website staan verder een online zelftest en gratis trainingen om snel beter in je vel te zitten.
Hey, het is oké
GGD Gooi en Vechtstreek sluit aan bij de landelijke campagne Hey, het is oké. De campagne is bedoeld om het stigma op psychische aandoeningen weg te nemen en de drempel te verlagen om erover te praten. Want praten is vaak een eerste stap naar herstel en kan ervoor zorgen dat klachten minder zwaar worden.