Vraag van de maand februari 2022: Hoe ga je het beste om met je gevoelige kind?
Publicatiedatum: 1 februari 2022
Gevoelige kinderen beleven de wereld intenser. Ze kunnen zich al vroeg inleven in anderen. Ze hebben oog voor detail en zijn vaak creatief, behulpzaam en sociaal. Een andere kant van deze gevoeligheid kan zijn dat ze meer piekeren of overspoeld worden door zijn of haar emoties en sneller overprikkeld raakt. Heb jij een gevoelig kind? Lees hieronder tips over hoe je hem/haar kunt ondersteunen.
Balans, prikkels en rust
Een gevoelig kind pikt meer op dan een gemiddeld kind en krijgt zo veel prikkels te verwerken. Hoe ga je daarmee om?
- Wees voorspelbaar en bied structuur. Dus bereid je kind extra voor op nieuwe situaties, dit geeft je kind houvast.
- Maak keuzes (of help je kind met keuzes te maken) en stop de week niet te vol met activiteiten.
- Hou rekening met de behoefte van je kind. Het grootste gedeelte (70%) van de gevoelige kinderen is introvert. Zij hebben geen behoefte aan veel vrienden. Zij vinden het vaak heerlijk om alleen op hun kamer te zijn. Accepteer dit en probeer niets te forceren.
Ontspanning
Om tegenwicht te geven aan alle prikkels die je kind ervaart is het belangrijk te zorgen voor voldoende ontspanning zodat je kind zijn hoofd leeg kan maken.
- Maak samen met je kind een ‘chill-plan’ met vijf manieren om te ontspannen.
- Laat je kind even lekker bewegen om zijn emoties te ontladen, hierdoor wordt in de hersenen endorfine aangemaakt: een stofje waardoor je je goed voelt.
- Televisie en computerspelletjes zijn ook prikkels! Al zit je kind ontspannen op de bank de flitsende beelden, spannende gebeurtenissen en veel geluiden in een film of game is topsport voor het zenuwstelsel van je kind.
Relativeren
Gevoelige kinderen denken veel na. Hierdoor kunnen ze dingen groter maken in hun hoofd dan nodig. Dat leid vaak tot piekeren.
- Leer je kind relativeren met de vraag: ‘Wat is het ergste wat kan gebeuren?’ Door er op deze manier samen over te praten worden al veel zorgen bij je kind weggenomen.
- Als je kind piekert kun je vragen: ‘Kun je er nu iets aan veranderen?’. Als het antwoord een ‘nee’ is kun je samen kijken aan welke fijne dingen je kind kan denken.
- Neem elke dag even tijd waarin je kind kan vertellen waar het over nadenkt of mee zit. Een boekje om in te schrijven kan ook helpen om dingen los te laten.
- Er zijn veel boeken over (hoog) gevoelige kinderen te vinden. Zowel voor ouders als voor kinderen. Boeken met verhalen waarin de kinderen zichzelf kunnen herkennen. En voor jezelf boeken die kunnen helpen te herkennen hoe je kind zich voelt.
Leestips
- De gids over hooggevoelige kids, 80 tips van Josina Intrabartolo en Leonie le Doux (voor ouders)
- De gids over hoogsensitieve pubers, 80 tips. Renske Gerritse (voor ouders)
- Draakje vurig, Janneke van Olphen (voor peuters/ kleuters)
- Help ik voel zoveel! – Carla van Wensen (vanaf 7 jaar)
- De hoogsensitiviteit survivalgids – Luc Descamps en An Michiels (vanaf 9 jaar)
- Wegwijs in hooggevoeligheid – Gerarda van der Veen en haar 14-jarige dochter (pubers)
Persoonlijk advies nodig? We denken graag met je mee!
Mocht je na het lezen van deze informatie meer informatie willen hebben over zindelijkheid? Neem gerust contact met ons op!
Telefoon: 035 – 6926350 | e-mail: info@jggv.nl.
Op onze website en via Social Media (@JeugdGezinGV) geven wij ook praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.