voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand: Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Publicatiedatum: 1 april 2024

Het leren kennen van de waarde van geld is belangrijk. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze in aanraking komen met geld. Het is goed wanneer ze leren om hun wensen af te stemmen op hun spaarpot: niet alles kan, je moet keuzes maken en op=op. Maar wanneer start je daarmee? En hoe pak je dat precies aan? Deze maand beantwoorden we de vraag hoe je je kind kunt begeleiden bij het omgaan met geld.
Zoveel verleiding

Vandaag de dag zijn er veel manieren om te betalen voor je aankopen. Je kunt bijna overal pinnen, je kunt abonnementen afsluiten zonder geld op zak te hebben en je kunt van alles achteraf betalen. Dat is een groot contrast met vroeger. Als je portemonnee vroeger leeg was, kon je niks kopen. Al die mogelijkheden van nu zijn fijn, maar maken ook dat mensen minder stilstaan bij wat ze daadwerkelijk te besteden hebben. De grenzen vervagen. Vooral voor jongeren kan het een uitdaging zijn de verleiding te weerstaan.

Wanneer starten?

Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen de verschillende munten herkennen, dat kan dus een goede leeftijd zijn om je kind op speelse wijze kennis te laten maken met de financiële wereld. Grijp bijvoorbeeld aankomende Koningsdag aan om te beginnen. Geef je kind een bepaald budget waar het spulletjes van mag kopen op de vrijmarkt.

Zakgeld

Heeft je kind al wat interesse in geld, dan kun je prima starten met zakgeld. Zakgeld is een goede manier om te oefenen met geld. Geef jonge kinderen wekelijks een vast bedrag. Hoeveel je geeft, is afhankelijk van de leeftijd van je kind en waar het zakgeld voor bedoeld is. Kijk voor richtlijnen op de website van het Nibud. Begin met contant geld. Contant geld is voor jonge kinderen het meest tastbaar: ze kunnen de centjes echt tellen. Hierdoor begrijpen ze de waarde beter en zien ze letterlijk hoe een bedrag groter of kleiner kan worden.

Sparen

Wanneer kinderen jong zijn zul je vaak zien dat ze hun geld direct (willen) uitgeven. De vaardigheid om behoeftes uit te stellen moet zich nog ontwikkelen. Met jouw hulp kan je kind leren om ook geld opzij te zetten, bijvoorbeeld om te sparen voor een grotere uitgave. Je kunt concrete afspraken maken met je kind: dit deel van je zakgeld mag je uitgeven, dit deel moet je sparen. Daarnaast is sparen belangrijk om financiële tegenslagen in het leven op te kunnen vangen. Hoewel je kind waarschijnlijk zijn spaarpot nog niet leeg zal hoeven trekken, is het wel goed als het de vaardigheid heeft ontwikkeld wanneer het meer financiële verantwoordelijkheden krijgt.

Online bankieren

Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen aan de hand meegenomen worden in de wereld van het internetbankieren. Vanaf dan kun je het zakgeld ook overmaken in plaats van contant te geven. Zo kun je je kind leren zelf online zijn saldo te checken en zijn bij- en afschrijvingen bij te houden. Sommige banken bieden ook de mogelijkheid om meerdere spaardoelen te hebben. Dat maakt het sparen overzichtelijk.

Fouten maken mag

Geef je kind de ruimte om zijn eigen fouten te maken, daar leert het namelijk het meeste van. Je zult het lang niet altijd eens zijn met de aankopen, maar geef je kind toch regie door het zelf te laten beslissen waar het zijn geld aan uitgeeft. Met geld omgaan is een doorlopend leerproces.

Tip!
Wil je meer informatie of persoonlijk advies?

Je bent van harte welkom bij onze gezins- en opvoedcoaches. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media  geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws

Al het nieuws