Vraag van de maand: ‘Hoe leer ik mijn kind omgaan met influencers?’
Publicatiedatum: 1 december 2024
In de huidige digitale wereld spelen influencers een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. Via sociale media komen ze dagelijks in aanraking met personen die invloed uitoefenen op hun voorkeuren, zelfbeeld en meningen. Deze influencers kunnen inspireren, maar ze zorgen ook soms voor onrealistische verwachtingen of koop- en bewijsdrang.
Voor jou als ouder is het belangrijk om te begrijpen hoe deze invloed werkt en hoe je je kind kan ondersteunen bij het kritisch omgaan met online inhoud. Samen in gesprek gaan over wat je kind ziet en ervaart online, helpt kinderen om bewuster en veerkrachtiger te worden in hun mediagebruik. Hieronder vind je enkele tips die je als ouder kunt toepassen:
Praat over wat ze zien
Vraag je kind regelmatig wat ze leuk vinden aan bepaalde accounts die ze volgen van influencers of video’s waar ze naar kijken. Bespreek waarom deze aantrekkelijk zijn en wat maakt dat het ze aan spreekt. Zo leer je je kind nadenken over de redenen achter de inhoud en voorkomen dat ze dingen zonder na te denken overnemen of nadoen.
Leer kritisch denken
Help je kind vragen te stellen, zoals: “Waarom zegt deze influencer dit denk je?” en “Wat denk jij dat ze hiermee willen bereiken?” Door je kind te leren kritisch te kijken leer je ze te filteren en onderscheid te maken tussen echte informatie en mogelijke manipulatie en beïnvloeding. Leg uit wat reclame is en sponsoring. Zo leert je kind begrijpen dat een aanbeveling soms bedoeld is om te verkopen in plaats van oprecht advies.
Maak afspraken over schermtijd
Beperk de tijd die je kind doorbrengt achter een scherm en sociale media en stimuleer andere offline activiteiten. Minder tijd online vermindert de kans dat ze onbewust beïnvloed worden en maakt meer ruimte voor verbinding met familie of leeftijdsgenootjes. Meer tips hierover zijn ook terug te lezen in de Vraag van de Maand van november 2024.
Tot slot: Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen leren veel door te kijken naar het gedrag van hun ouders. Laat zien en leg uit hoe jij zelf kritisch en bewust om gaat met (sociale) media en influencers. Vertel bijvoorbeeld over de keuzes die je maakt en waarom je niet alles gelooft of koopt wat je voorbij ziet komen.
Meer informatie?
Lees meer over mediawijsheid op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI): Hoe ga ik als ouder om met influencers?
Kijktip met je kind:
De Dikke datashow van NPO Zapp
Wil je meer informatie of persoonlijk advies?
Je bent van harte welkom bij onze gezins- en opvoedcoaches. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media (@ggdgv) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.