Vraag van de maand: Hoe stimuleer ik de taalontwikkeling van mijn kind?
Publicatiedatum: 1 januari 2025
Taal: een belangrijk middel in het dagelijks leven. Je hebt het nodig om te communiceren met anderen, jezelf te uiten, anderen te begrijpen; zonder taal is het een stuk lastiger om mee te doen aan de samenleving. Hoe zorg je voor een goede taalontwikkeling bij je kind?
Brede leefwereld, brede woordenschat
Niet alleen ouders maar ook andere opvoeders zoals juffen en meesters, opa’s en oma’s en bijvoorbeeld BSO medewerkers spelen een belangrijke rol. Allemaal dragen zij bij aan de taalontwikkeling van kinderen. Dit werd extra duidelijk in de coronaperiode: de Universiteit van Utrecht concludeerde dat de woordenschat van ‘coronapeuters’ een stuk kleiner is dan die van peuters voor corona. Het hebben van verschillende gesprekspartners vergroot de kans op het horen van diverse woorden. Waar papa het misschien heeft over een ‘mok’, noemt juf het een ‘beker’.
Er zijn diverse manieren om de woordenschat en taalontwikkeling van je kind te stimuleren:
Voorlezen
Wanneer je een boek voorleest aan je kind ontwikkelt het taalinzicht en meer gevoel voor zinsbouw en grammatica. Daarnaast stimuleert het de fantasie, is het een oefening in concentratie en versterkt het jullie band: mooi meegenomen!
Zingen
Zing samen jullie favoriete liedjes, zing over hoe jouw dag is geweest of bedenk samen een welterusten-lied. Zingen kan een gezellige, spontane manier zijn om taal te leren. Wist je dat baby’s eerder taal leren begrijpen via zingen (ritme en toon) dan van praten?
Samen spelen
Gebruik speelmomenten om samen gesprekjes te voeren of doe spelletjes waarbij je van beurt moet wisselen, zoals memory. Probeer synoniemen te bedenken voor woorden die je kind al kent zodat hij of zij leert dat eenzelfde ding meerdere benamingen kan hebben.
Taalspelletjes
Doe onderweg in de auto taalspelletjes:
- bedenk met iedere letter van het alfabet een naam of ding
- maak woorden of zinnen met de letters van het nummerbord op de auto voor jullie
- bedenk woorden in een bepaalde categorie en laat ieder volgend woord beginnen met de laatste letter van het vorige woord. Bijvoorbeeld ‘spullen in huis’: wasmachine > eettafel > l
Meertaligheid
Best veel kinderen in deze regio groeien meertalig op. Ook voor hen is taalstimulering belangrijk, in alle talen die ze spreken. Ieder meertalig gezin pakt dit op zijn eigen manier aan. Belangrijk hierbij voor de ouders is: spreek de taal die jij goed kunt en waar je je goed bij voelt. Zorg dat de verschillende talen genoeg aan bod komen en gebruik bovenstaande tips!
Volg je intuïtie
Heb je zorgen of onzekerheden over de taalontwikkeling van je kind? Trek dan aan de bel! Ga in overleg met de leerkracht, vraag advies aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of de huisarts. Voor de jonge kinderen biedt Jeugd en Gezin een taalhuisbezoek aan.
Wil je meer informatie of persoonlijk advies?
Je bent van harte welkom bij onze gezins- en opvoedcoaches. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media (@ggdgv) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.