Vraag van de maand oktober 2023: Hoe maken we van ons huis een thuis?
Publicatiedatum: 29 september 2023
Deze maand is het weer tijd voor de Kinderboekenweek! Bibliotheken, boekhandels en natuurlijk de scholen besteden daar volop aandacht aan. En terecht, want boeken (voor)lezen vergroot de woordenschat en verrijkt de fantasie. Het is dus leuk én leerzaam tegelijk. Het thema dit jaar is ‘bij mij thuis’.
Thuis betekent voor iedereen iets anders. Wat betekent het voor jouw kind? En wat maakt thuis voor jouw kind nu echt een thuis? Deze maand helpen wij jou dat te onderzoeken!
Thuis is….
Er bestaan veel verschillende vormen van een ‘thuis’. Bij thuis kan je denken aan een plek, het uiterlijk van je huis, de grootte van je huis, maar ook aan de samenstelling van het gezin of het gevoel dat je erbij hebt. Volgens de Van Dale is het ‘een plek waar iemand zich thuis voelt’. Dat is vaak een plek waar je je veilig voelt en kunt ontspannen.
Bij grote veranderingen zoals een verhuizing of een scheiding vraagt het thuisgevoel soms extra aandacht. Probeer in dat geval erachter te komen wat je kind nodig heeft om zich weer thuis te voelen door erover in gesprek te gaan. Ook wanneer het thuis stabiel is, kan het interessant zijn om hier eens een gesprekje over aan te gaan met je kind. Daarmee laat je zien dat je je kinds mening belangrijk vindt.
Waar kun je dan aan denken?
Je zou zo’n gesprekje terloops eens kunnen beginnen, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van de hond, een wandeling in het bos of gewoon, tijdens een autoritje. Vragen die je kunt stellen:
- Wat vind je van ons huis?
- Wat vind je het fijnste plekje in ons huis en waarom?
- Wat maakt jouw slaapkamer tot een fijne plek?
- Zijn er nog andere plekken naast ons huis waar jij je thuis voelt?
- Wat zou je graag willen veranderen in ons huis?
- Wat vind je belangrijk voor het nieuwe huis waar we gaan wonen?
- Hoe is het thuis van vriendjes/neefjes/nichtjes? Wat is er anders? Wat vind je daarvan?
Je zou het onderwerp ook wat meer kunnen introduceren door er samen bijvoorbeeld een boek over te lezen of een filmpje over te kijken. Maak met jongere kinderen een mooie tekening van hun ‘thuis’ of bouw het na met lego of duplo. Met oudere kinderen kun je een lijstje maken met fijne en belangrijke dingen in huis. Zo krijg je wat meer inzicht in hoe jouw kind jullie huis en thuis beleeft en wat het misschien mist.
Boekentips over thuis:
- Bij mij thuis – Somia Bakali
- Bij ons in de straat – Koos Meinderts
- Samen zijn we thuis – Stephanie Parsley Ledyard
- Hier zijn Ari en Loek – Yvonne de Vries
Wil je persoonlijk advies? We denken graag met je mee!
Mocht het thuis niet altijd even goed gaan of gezellig zijn, kan dit ook een opstapje zijn naar samen afspraken maken om thuis een fijnere plek te maken. Vind je het lastig om passende regels op te stellen of structuur aan te brengen in huis? Onze gezins- en opvoedcoaches denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning.
Telefoon: 035 69 26 350, e-mail: info@jggv.nl
Training ScheidingsATLAS
Sta je op het punt om te scheiden of ben je gescheiden en zit je met vragen en onzekerheden over jouw rol als ouder? Je bent van harte welkom bij onze training ScheidingsATLAS.
ScheidingsATLAS gaat over wat een scheiding met alle gezinsleden kan doen; stress, spanning of conflict tussen ouders, gevolgen voor je kind(eren) na scheiding. Hoe beleven de kinderen de scheiding? Hoe kun je ze als ouder helpen wennen aan de nieuwe situatie? Hoe zorg je goed voor jezelf en voor je kinderen? Hoe blijf je samen met je ex-partner betrokken ouders zonder daarbij zelf vast te lopen? En hoe communiceer je hierover met de andere ouder? De laagdrempelige training biedt hierin praktische ondersteuning en is gratis voor ouders uit de Gooi en Vechtstreek. De eerstvolgende training wordt gegeven op 1 en 15 november.
Klik hier voor meer informatie, data, en aanmelden.
Via social media (@JeugdGezinGV) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.