voor inwoners, met gemeenten

Vraag van de maand: Waarom kan ik de eigenwijsheid van mijn kind beter omarmen?

Publicatiedatum: 1 oktober 2024

Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek! Van 2 tot en met 13 oktober 2024 vieren we het plezier van lezen. Lezen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Het helpt kinderen om hun taalvaardigheid te ontwikkelen, hun fantasie te prikkelen en hun kennis van de wereld te vergroten. In deze vraag van de maand sluiten we aan bij het thema van de Kinderboekenweek “Lekker Eigenwijs” en proberen we ouders een andere kijk te geven op het gedrag van hun super eigenwijze kind.

Eigenwijze kinderen zijn (niet) grappig

Je kent vast het personage Mathilda uit het boek van Roald Dahl. Ze gebruikt haar scherpe geest en slimme streken om met haar ouders om te gaan. Haar tegendraadse en dappere karakter maken haar een inspirerende heldin voor lezers van alle leeftijden. Maar moet je je eens voorstellen dat jij de ouder bent van een kind als Mathilda…

Kinderen die niks van je aannemen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Als ze  overal een weerwoord op hebben, kunnen ze jou als ouder zelfs doen twijfelen. Gedachten als: ‘Hoe dring ik tot hem door?’ ‘Ik ben toch duidelijk over wat er wel en niet mag?’ ‘Moet ik nog strenger zijn?’ ‘Ze neemt me gewoon niet serieus’ zijn absoluut niet raar. Eigenwijze kinderen opvoeden kan echt een uitdaging zijn!

De kracht van eigenwijs

Dat eigenwijs als irritant ervaren kan worden is een feit. Desondanks is het de moeite waard om te kijken welke waardevolle eigenschappen achter dit gedrag schuilgaan. Eigenwijs zijn biedt namelijk ook kansen voor de ontwikkeling van je kind.

Doorzettingsvermogen:

Eigenwijze kinderen kunnen zich vastbijten in dat wat ze willen. Dat betekent dat ze niet snel opgeven; ook niet na jouw zoveelste preek. Probeer dan te bedenken dat doorzettingsvermogen een eigenschap is die je kind helpt om doelen te bereiken en uitdagingen in het leven te overwinnen.

Onafhankelijk denken:

Eigenwijze kinderen zijn vaak denkers die hun eigen mening vormen, in plaats van blindelings te volgen wat anderen zeggen. Onafhankelijk denken is een vaardigheid waarmee ze dicht bij zichzelf blijven en weloverwogen keuzes maken.

Zelfvertrouwen:

Eigenwijsheid wijst er in ieder geval ook op dat je kind vertrouwen heeft in eigen kunnen. Dit is iets waar je aan vast wil houden. Dus ook al gaat dat wat je kind doet compleet mis en komt het met hangende pootjes naar je toe, mag je trots zijn dat je kind het heeft geprobeerd.

Probleemoplossend vermogen:

Eigenwijze kinderen vinden creatieve oplossingen voor problemen. Daarmee geven ze zichzelf de kans om nieuwe dingen te leren.

Redenen voor eigenwijs gedrag

Eigenwijsheid kan verschillende redenen hebben: de ontwikkelingsfase waar je kind in zit, de persoonlijkheid, invloeden uit de omgeving. Eigenwijs gedrag kan voor je kind ook een manier zijn om aan te geven dat het iets van jou nodig heeft. Het begrijpen van de oorzaken kan je helpen om effectiever met dit gedrag om te gaan. Daarnaast kan een positieve, liefdevolle benadering het gedrag mogelijk iets verzachten. Door je kind positief te blijven benaderen, geef je de boodschap dat het mag zijn wie die is en straal je uit dat jij de veilige basis bent waar je kind op terug kan vallen.

Als je nu denkt: ‘Geen idee hoe ik dat moet doen’, geen nood!

Onze gezins-en opvoedcoaches denken graag met je mee en helpen je een persoonlijk plan te maken waar je mee kunt oefenen.  Neem contact met ons op voor (gratis) advies en ondersteuning: telefoon 035 69 26 350, e-mail jeugd@ggdgv.nl. Op onze website www.ggdgv.nl/jeugd en via social media (@ggdgv) geven wij meer praktische informatie over gezond opgroeien en opvoeden.

Meer nieuws