voor inwoners, met gemeenten

Week van de Teek

Publicatiedatum: 25 april 2022

Het tekenseizoen is begonnen

De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd en start van 25 tot en met 29 april 2022. De GGD voert ook dit jaar een tekenbeetcampagne om mensen te wijzen op de risico’s van een tekenbeet en hoe je deze kunt voorkomen.

Van april  tot en met oktober zijn teken weer actief. Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE of FSME). Tegen TBE/FSME kun je je bij de GGD laten inenten. Tegen Lyme helaas niet. Je kunt je wel tegen teken beschermen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten laag bij de grond tussen het hoge gras, struikgewas en bladeren, in bos, heide en ook in de tuin. In binnen- en buitenland. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Vaak merk je hier niets van. Ben je ‘in het groen’ geweest?  Controleer jezelf en anderen dan op tekenbeten en verwijder hem zo snel mogelijk.

Zo voorkom je een tekenbeet
  • blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas
  • draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen
  • smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30%DEET
  • kampeer niet aan de bosrand en langs de omzoming van een camping;
  • vraag de GGD of een vaccinatie tegentekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme)
Toch gebeten door een teek?

Verwijder de teek zo snel mogelijk. In deze folder lees je hoe je dit doet en wanneer je huisarts moet inschakelen.  Voor kinderen is er deze handige folder.

Vakantieplannen?

Zowel in Nederland als daarbuiten kun je een tekenbeet oplopen. Heb je vakantieplannen voor Europa om daar de natuur in te trekken? Vraag dan bij de GGD na of het nodig is om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis.

Ziekte van Lyme

Eén op de 5 teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte komt voor in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond. Op de tekenrader kun je zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Meer over de ziekte van Lyme. 

Tekenencefalitis (TBE)

Tekenencefalitis is hersenvliesontsteking en wordt overgedragen door het tekenencefalitis-virus. Je kunt je hiertegen laten inenten bij de GGD. TBE komt vooral voor in grote delen van Duitsland, Oostenrijk en in Oost-Europa. De Aziatische variant komt voor in grote delen van Rusland, Mongolië, Kazachstan en Kirgizstan. In Nederland is de kans op TBE vrij klein. Meer over tekenencefalitis.

Figuur 1 Download de gratis app Tekenbeet

Meer nieuws

Al het nieuws