Belangrijke resultaten Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021
De impact van corona
Ruim driekwart van de jongeren in Gooi en Vechtstreek heeft minstens één corona-gerelateerde gebeurtenis meegemaakt en ruim een vijfde van de jongeren gaf aan daar nog steeds last van te hebben. Dat is meer dan landelijk. Jongeren in Gooi en Vechtstreek zijn relatief vaak in quarantaine geweest en hebben relatief vaak meegemaakt dat (een van hun) ouders minder werk of inkomen hadden. Zes procent van alle jongeren had een verhoogde kans op ernstige psychosociale klachten (gelijk aan landelijk).
De meeste jongeren voelden zich gezond en gelukkig. Wel voelden ze zich minder gelukkig dan vóór de coronaperiode en bijna een vijfde van de jongeren gaf aan (zeer) vaak gezondheidsklachten te hebben, met name meisjes. Hoewel de meerderheid geen extra hulp of steun nodig heeft gehad, zijn er ook jongeren die dat wel nodig hadden. Het gaat dan vooral om ondersteuning bij school en mentale steun. Gelukkig hebben veel jongeren wel iemand in hun omgeving of iemand op school (bv. docent, mentor, vertrouwenspersoon) bij wie ze terecht kunnen wanneer ze ergens mee zitten.
Psychisch welbevinden
Vergeleken met het landelijke gemiddelde ervaren jongeren in Gooi en Vechtstreek relatief vaak stress, vooral door school en huiswerk en door de combinatie van alles wat ze moeten doen. Ook is de ervaren prestatiedruk hoger dan in 2019. Dit lijkt te duiden op een al eerder ontstaan en daarmee langer bestaand maatschappelijk patroon van presteren en excelleren, dat het mentaal welbevinden van jongeren steeds meer onder druk zet.
Jongeren in Gooi en Vechtstreek hebben vaker dan landelijk lichte psychische klachten. Meisjes en vierdeklassers vormen ten aanzien van bijna alle aspecten van mentale gezondheid een risicogroep. In 2019 is de psychische gezondheid niet op dezelfde manier gemeten, dus er is geen vergelijking mogelijk met de vorige monitor. Het merendeel van de jongeren is voldoende weerbaar, herstelt snel na een moeilijke periode en heeft redelijk tot veel vertrouwen in de toekomst.
Leefstijl
Ten opzichte van metingen van vóór de coronacrisis is het alcoholgebruik van jongeren in Gooi en Vechtstreek iets hoger, roken is gelijk en softdrugsgebruik is lager. De percentages liggen voor deze leefstijlindicatoren (nog steeds) hoger dan landelijk. Uiteraard ook hoger naarmate jongeren ouder zijn.
De coronacrisis heeft het beweeggedrag van jongeren in Gooi en Vechtstreek niet veranderd. Tijdens de lockdowns vond de helft het gemakkelijk om in de buurt te sporten/bewegen. Relatief veel jongeren sporten wekelijks bij een sportclub, vereniging of sportschool en de meeste jongeren gaan elke dag lopend of fietsend naar school.
Ook heeft de coronacrisis nauwelijks invloed gehad op het (problematisch) gebruik van sociale media en (problematisch) gamen.
Het percentage jongeren dat ooit een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad is hoger dan in 2019.