In gesprek met positieve gezondheid aan de hand van praatplaten positieve gezondheid. Het IPH heeft het spinnenweb positieve gezondheid ontwikkeld ( link: institute positive health, www.iph.nl). Omdat deze erg talig is, heeft GGD Gooi en Vechtstreek i.s.m. o.a. de HKU en Anders Gezond (www.andersgezond.nu) een praatplaat ontwikkeld op basis van het spinnenweb. Er is een praatplaat voor volwassenen, resp. kinderen/jongeren en een voor medewerkers.
Naast vragen over de zes dimensies, zijn op de achterkant van de praatplaat diverse ‘trage vragen’ gesteld. Belangrijke vragen voor mensen waar ze even over na moeten denken. Vragen die mensen in beweging zetten..
NB. De praatplaat heet bewust praatplaat. Het is een hulpmiddel voor een gesprek. Het gaat niet om of het volledig invullen en hoe het ingevuld is, maar vooral om het gesprek naar aanleiding van de antwoorden.
Hoe gaat het met u?
Praatplaat positieve gezondheid volwassenen
De praatplaat was aanvankelijk ontwikkeld voor het WMO-loket van de gemeente. Daar wordt hij niet echt gebruikt. Wel wordt hij met veel enthousiasme door o.a. diverse huisartsen, medewerkers van Versa Welzijn en medewerkers van Hilverzorg ( ouderenzorg) gebruikt. Op diverse plekken duikt de praatplaat nu op binnen de regio en buiten de regio. Inmiddels zitten we al aan de 3e druk
Hoe gaat het met jou?
Praatplaat positieve gezondheid Kinderen en Praatplaat positieve gezondheid Jongeren
Op basis van de kindtool positieve gezondheid van het IPH, is er jan 2019 een variant op de praatplaat positieve volwassenen gemaakt voor kinderen. Voorjaar 2021 is er hiernaast op basis van de jongerentool positieve gezondheid van het IPH een variant voor jongeren gemaakt.
Blijf Gezond campagne
Met de campagne Blijf Gezond geeft de GGD inwoners praktische informatie en tips om Gezond te blijven, vanuit de visie van positieve gezondheid. Want iedereen kan een stapje zetten op weg naar een betere gezondheid. Kijk op www.blijfgezondgv.nl.